Over onze chocolade

Bij Bonvanie zijn we elke dag bezig met het bewerken en maken van de beste chocoladeproducten. Dit houdt in dat wij alles in onze eigen fabriek produceren. Door gebruik te maken van de beste cacao en duurzame producten, krijgen we het perfecte eindresultaat waar we naar op zoek zijn. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leest u hieronder.

Een mal gevuld met lijnen chocolade als detail voor op de bonbons
Medewerker die chocolade verwerkt bij de wielmachine

Produceren van chocolade

Bij het produceren van de chocolade wordt gebruik gemaakt van een wielmachine. Deze machine wordt gebruikt voor het vullen van chocoladevormen en daarnaast combineert de machine het smelten, voor-kristalliseren en mouleren van de chocolade.

Smelten van chocolade

Allereerst wordt de chocolade gesmolten. Dit moet langzaam en op een lage temperatuur gebeuren. Als de temperatuur van de chocolade tijdens het smelten te hoog wordt, verdwijnen de aroma's en wordt de couverture na het opstijven korrelig en mat. De couverture bestaat uit in blokken geperste chocolade waar suiker en cacaoboter aan toegevoegd is. Hier komt de wielmachine aan te pas: deze zorgt er namelijk voor dat de chocolade onder de beste omstandigheden wordt gesmolten.

De chocolade wordt gelijkmatig opgewarmd en voortdurend in beweging gehouden door een stevig roerwerk. Door een combinatie van de temperatuurregeling en het voortdurende roeren, wordt de voor-kristallisatie op gang gebracht. Zodra de kristallen gelijkmatig over de chocolademassa zijn verdeeld, is de chocolade klaar om te verwerken.

Medewerker van Bonvanie smelt chocolade
De chocolade wordt in een mal gegoten

Gieten van chocolade

De chocolade die uit de wielmachine komt, is verwerkt en klaar om in de mal gegoten te worden. Van deze chocolade worden niet alleen repen gemaakt, maar ook verschillende chocoladevormen zoals harten of natuurlijk bonbons. Deze vorm van chocolade maken, zorgt ervoor dat we makkelijk maatwerk kunnen leveren aan bedrijven.

Chocolade - Onze ingrediënten 

Ons geheim van onze heerlijke Bonvanie chocolade? Eindeloos op zoek gaan naar de perfecte chocolade. Bij verschillende soorten chocolade horen ook verschillende mixen van ingrediënten. Op dit moment gebruiken we de volgende soorten chocolade:

  • Witte chocolade
    Met een bijzonder zachte textuur en een volle romige subtiel zoete smaak.
  • Melkchocolade
    Een zachte, maar rijke cacaosmaak, een vleugje karamel, en een uitgebalanceerde romige melksmaak.
  • Pure chocolade 70% cacao
    Een intense donkere chocolade met tonen van geroosterde cacao, aangename bittere hints en een vleugje fruitigheid.
  • Gold chocolade
    Een kleur van warm karamel, zacht oranje en een tikkeltje goud en met een intense en uitstekend uitgebalanceerde karamelchocoladesmaak met vleugjes toffee, boter, room en zelfs een snufje zout.
  • Ruby chocolade
    Met een uitzonderlijke (natuurlijke) rozerode kleur en intens fruitige smaak met frisse, zure tonen.
De bonbons zijn gereed voor verkoop en worden verpakt 

Ingrediënten die we gebruiken in combinatie met chocolade

Voor onze chocoladeproducten gebruiken we heel veel verschillende ingrediënten. Hieronder een greep uit de meest gebruikte:

  • Pralines
    Pralines zijn notenproducten. De verschillende soorten noten worden geroosterd, gemalen en gekarameliseerd. De pralines die wij gebruiken zijn hazelnootpraline en amandelpraline.
  • Karamel
    Een echte donkerblonde karamel welke wordt gemaakt van suiker en melk.
  • Creme au beurre
    Een luchtige vulling van boter, room, chocolade en invertsuiker.
  • Ganache
    Dit is de meest gebruikte vulling en deze bestaat uit room en chocolade.
  • Kruiden
    Wij gebruiken de volgende gedroogde kruiden: Sereh, kaneel, speculaaskruiden, gember, paprikapoeder, szechuanpeper, peperkoek en zeezout.
  • Fruit
    Zowel gedroogd als vers fruit (ingekookt met suiker en pectine)

Soms voegen we noten toe aan onze chocolade. De noten die we gebruiken zijn:

  • Pinda's
  • Hazelnoten
  • Amandelen
  • Pistache
  • Walnoten
  • Pecannoten
  • Cashewnoten

Daarnaast verwerken we wel eens sterke drank in onze chocolade. Denk hierbij aan:

  • Drambuie
  • Wiskey
  • Baileys
  • Licor 43
  • Limoncello
  • Advocaat
  • Prosecco
  • Champagne


Door het productieproces is het percentage alcohol echter zeer klein. Bij aankoop wordt altijd nadrukkelijk vermeld welk chocolaatje alcohol bevat.

Cacaoboer

Cacoa horizons

Onze chocolade steunt cacaoboeren en de dorpen waarin ze leven. Onze chocolade wordt gemaakt van duurzame cacao, met het cocoa horizons keurmerk. Dit houdt in dat onze cacao compleet traceerbaar is, van de boer tot aan ons magazijn. Wij ondersteunen de coöperatieven en hun leden in het programma om meer cacaobonen van betere kwaliteit te kweken en om zo hun toekomstige oogst te garanderen. Via rechtstreekse partnerschappen met de cacaoboeren en door een eerlijke prijs te garanderen, helpen wij mee aan een beter inkomen voor de cacaoboeren.